ترك نيكوتين

مجله اي در رابطه با مسائل روزمره زندگی بهداشت، روانشناسی، اعتیاد، مبلمان اداری، دکوراسیون داخلی، مد و فشن

ترك نيكوتين

۱۳ بازديد

ترك نيكوتين | نيكوتين چيست؟

نيكوتين يكي از انواع مواد سمي است كه از گياه تنباكو به دست مي آيد. اين ماده تاثيرات روانگرداني دارد و داراي نيمه عمر تاثيرات حدودا يك ساعت مي باشد. هنگامي كه فردي از توتون يا تنباكو استفاده مي كند، نيكوتين موجود در آن از طريق شش ها و سيستم تنفسي فرد جذب شده، وارد گردش خون مي شود و خود را به مغز مي رساند. پس از ورود به مغز، قند خون به شدت افزايش پيدا كرده و باعث تپش قلب، افزايش فشار خون و تنفس تند در فرد مي گردد، از طرف ديگر نيكوتين داراي تاثيرات محركي است اما ميتواند تاثيرات كند كنندگي نيز اعمال كند.

منبع : ترك اعتياد نيكوتين

مسموميت در اثر مصرف نيكوتين داراي علائم و عوارض مختلفي است كه مهمترين آنها عبارتند از:

  • تهوع
  • سردرد
  • اسهال
  • سرگيجه
  • استفراغ
  • رنگ‌ پريدگي
  • آب‌ريزش از دهان
  • افزايش فشار خون
  • عدم تمركز
  • عرق سرد
  • لرزش
  • گيجي

اما اينها تنها عوارض مصرف نيكوتين نيست و تاثيرات مختلف ديگري مانند اختلال در چرخه خواب و كاهش ميزان خواب عميق در افراد مي گردد. مصرف نيكوتين باعث مي‌شود تا فرد دچار بيداري هاي مكرر در طول شب و احساس خستگي در طول روز شود.

داروهاي موثر در ترك نيكوتين

همانطور كه در مقاله ترك‌ سيگار توضيح داده شد، روشهاي مختلفي براي قطع مصرف و ترك نيكوتين وجود دارد، اما در اين بين استفاده از برخي داروها مي تواند به روند درمان و ترك ماده نيكوتين كمك كننده باشد. اما نكته مهم در رابطه با ترك اعتياد به نيكوتين اين است كه مانند انواع اعتيادهاي ديگر، درمانهاي روانشناختي در بهبودي از اعتياد به اين ماده روانگردان بسيار مهم است و بدون دريافت كمك هاي تخصصي در زمينه روانشناسي نمي توان ترك موفقي را تجربه كرد.

از طرف ديگر استفاده از دارو در كنار كمك‌هاي روانشناختي بايد حتماً با تجويز پزشك صورت گيرد و به صورت خودسرانه نمي‌توان از اين داروها استفاده كرد. داروهايي كه در ادامه به آنها اشاره مي شود، بدون تجويز پزشك نمي توان استفاده كرد و موارد منع مصرف نيز دارند. به عنوان مثال، بانوان باردار و شيرده و همچنين افراد زير ۱۸ سال، براي مصرف اين داروها حتماً بايد طبق دستور پزشك عمل نمايند.

داروي بوپروپيون

داروي بوپروپيون يكي از انواع داروهاي ضد افسردگي است كه داراي تاثيراتي مانند نيكوتين ميباشد. اين دارو سطح دوپامين و نوراپي نفرين را در شخص افزايش داده و مي تواند به كنترل وضعيت و همچنين افزايش وزن در دوران پس از ترك نيكوتين كمك نمايد. مصرف اين دارو نيز داراي عوارضي همچون بي خوابي، سردرد و پريشاني نيز مي باشد كه براي مصرف آن حتماً بايد طبق دستور پزشك عمل شود.

نورتريپتيلين

تاثيرات اين دارو نسبت به ديگر انواع داروهاي ترك نيكوتين بسيار بيشتر است و معمولاً پزشك زماني از آن استفاده مي كند كه داروهاي ديگر نتوانند تاثيرات مناسبي را داشته باشند. اين دارو يكي از انواع داروهاي ضد افسردگي مي باشد كه داراي اثراتي مشابه نيكوتين است، به شكلي كه باعث احساس عدم نياز به مصرف نيكوتين مي گردد. از طرف ديگر مصرف اين دارو داراي عوارضي مانند خشكي دهان و همچنين مشكلات گوارشي نيز مي باشد.

وارنيكيلين

اين دارو داراي تاثيرات كاهنده نيكوتين بر مغز مي باشد. وارنيكيلين، برروي گيرنده‌هاي نيكوتين در مغز تاثير گذاشته و باعث كاهش ميزان لذت نيكوتين در فرد مي‌گردد. اما مصرف اين دارو داراي عوارضي مي باشد كه مهمترين آنها عبارتند از :

  • تهوع
  • سردرد
  • بي خوابي
  • كابوس هاي شبانه

ترك نيكوتين و خدمات روانشناختي

همانطور كه توضيح داديم، اعتياد به نيكوتين و ترك سيگار مانند انواع اعتيادهاي ديگر نياز به درمان‌هاي روانشناسي و خدمات مشاوره روانشناختي دارد. در حقيقت استفاده از داروهاي ترك سيگار و برچسبهاي ترك نيكوتين تنها به صورت جسمي مي توانند بر روي فرد تاثير بگذارند. اما فرد بايد با استفاده از درمان هاي تخصصي و روانشناسي به تغيير چارچوب هاي ذهني و همچنين اصلاح سبك زندگي خود اقدام نمايد.

در همين رابطه، جلسات مشاوره روان درماني براي ترك نيكوتين در مركز ترك اعتياد اهواز تحت نظارت روانشناس و تيم درماني با استفاده از آخرين استانداردهاي درماني انجام مي پذيرد.

روشهاي اشتباه ترك اعتياد نيكوتين

يكي از متداول ترين و مخرب ترين راههاي ترك اعتياد، جايگزيني يك ماده مخدر با ماده اصلي مصرفي مي باشد. استفاده از اين روش ها نه تنها به افراد كمك نمي كند، بلكه باعث ايجاد اعتياد و وابستگي به يك ماده مخدر جديد در فرد مي گردد. به همين دليل لازم است تا در اين باره بيشتر بدانيم تا از بروز اينگونه اشتباهات جلوگيري به عمل آوريم.

1- سيگارهاي الكترونيكي

بسياري از افراد تصور مي كنند استفاده از سيگارهاي الكترونيكي مي‌تواند به ترك سيگار و اعتياد به نيكوتين كمك كند، اما بايد بدانيم كه اين محصولات نمي توانند به ترك اعتياد كمك كنند، زيرا به صورت مستقيم در اين گونه محصولات الكترونيكي، نيكوتين وجود دارد، بنابراين به فرد براي ترك نيكوتين كمكي نمي‌كنند.

2- سيگار هاي طعم دار

در رابطه با مصرف سيگارهاي طعم دار مانند سيگار برگ و يا پيپ، بايد بدانيم كه اين محصولات ممكن است حتي از سيگارهاي ساده نيز اعتياد آور تر باشند و مشكلات بيشتري را براي سلامت فرد ايجاد كنند. از طرف ديگر مصرف اين گونه سيگارهاي طعم دار به هيچ وجه نمي تواند باعث ترك اعتياد شوند، بلكه شدت اعتياد و ميزان خسارات ناشي از مصرف نيكوتين را افزايش مي دهند.

3- قليان و تنباكوي بدون دود

مصرف قليان يا تنباكو نه تنها در ترك اعتياد نيكوتين تاثيري ندارد، بلكه مي تواند باعث ايجاد بيماري هايي  مانند عفونت دهان و ريه شود. از طرف ديگر با تنباكو‌هاي بدون دود حاوي مقادير زيادي از نيكوتين هستند و احتمال ابتلا به انواع سرطان دهان، حنجره و عفونت لثه را به شدت افزايش مي دهند.

4- آدامس و آبنبات ترك سيگار

اين محصولات كه مورد تاييد سازمان غذا و دارو نيز نيستند، هيچ كمكي به روند ترك اعتياد به سيگار و نيكوتين نمي كنند. در نتيجه افراد بايد از مصرف اين گونه محصولات جداً خودداري كنند.

ترك نيكوتين

نيكوتين يكي از انواع مواد مخدر و روانگردان است كه تعداد بسيار زيادي از افراد به دليل مصرف و اعتياد به آن جان خود را از دست مي دهند. مرگ و ميرهاي ناشي از اين ماده بيشتر از اعتياد به الكل، مواد مخدر اعتيادآور، تصادفات، قتل، خودكشي و حتي آتش سوزي مي باشد. در نتيجه ترك ماده نيكوتين بايد در اولويت برنامه هاي شخصي يك فرد مبتلا به اعتياد به نيكوتين باشد.

بهترين درمان براي ترك اعتياد نيكوتين استفاده از روش‌هاي روانشناختي و كمك هاي تيم روان درماني و مشاورين ترك اعتياد است. به همين دليل توصيه ما اين است كه براي ترك اعتياد نيكوتين به كمپ ترك اعتياد اهواز كمپ مراجعه كرده تا با استفاده از متدهاي درماني و جلسات مشاوره تيم درماني كمپ ترك اعتياد اهواز به عنوان بهترين مركز ترك اعتياد آنلاين كشور بتوانيد موثرترين نتيجه را در زمينه ترك اعتياد به نيكوتين به دست آوريد.

سوالات متداول

آيا نيكوتين يك ماده مخدر است؟
به طور حتم بله. نيكوتين يك ماده مخدر و روانگردان است كه تاثيرات مخربي بر سيستم عصبي و رواني افراد مي گذارد. اين ماده باعث ايجاد وابستگي رواني در افراد شده و اعتياد به آن هم رديف اعتياد به هروئين ميباشد.

آيا براي ترك نيكوتين و سيگار بايد در مركز ترك اعتياد بستري شد؟
براي ترك اعتياد نيكوتين لازم نيست كه در يك مركز ترك اعتياد بستري شويد، اما مانند انواع اعتياد هاي ديگر ترك اعتياد به نيكوتين نياز به كمك هاي تخصصي و جلسات روان درماني و مشاوره ترك اعتياد دارد. به همين دليل لازم است تا با استفاده از كمك هاي تخصصي و مشاوره ترك اعتياد، روند درمان خود را بر پايه برنامه‌هاي دقيق درمان مدار به انجام برسانيد.

عزيزان و همراهان ارجمند توجه داشته باشيد كه مدت زمان ترك نيكوتين و طول درمان اعتياد به انواع مواد اعتياد آور به عوامل و فاكتورهاي مختلفي همچون نوع و دوز ماده مصرفي، مدت زمان اعتياد و همچنين سلامت جسمي و رواني افراد بستگي دارد كه پس از انجام مشاوره هاي روانشناسي اوليه مشخص مي گردد.

منبع : ترك اعتياد نيكوتين

تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد