آرشیو تیر ماه 1401

مجله اي در رابطه با مسائل روزمره زندگی بهداشت، روانشناسی، اعتیاد، مبلمان اداری، دکوراسیون داخلی، مد و فشن

مواد توهم زا

۷ بازديد

مواد توهم زا | ماده توهم زا چيست؟

كمپ ترك اعتياد اهواز كمپ، مركز ترك اعتياد اهواز : مواد توهم زا از انواع مواد اعتيادآوري هستند كه از دير باز، افراد به مصرف آنها گرايش داشته اند. اين مواد داراي منبع اوليه گياهي هستند كه يك نوع قارچ مي باشد و از آن در قبايل مختلف و در حين مراسم مذهبي استفاده مي كرده اند. پس از آن مواد توهم زا در دنياي مدرن معرفي شدند و به شكل قارچ يا پي سي پي به بازار عرضه گشتند. اما اين دسته از مواد توهم‌زا، داراي موارد و استفاده هاي پزشكي نيز هستند و داراي خاصيت بي حس كنندگي و هوشبري مي باشند.

منبع : مواد توهم زا

اما پس از مشاهده تاثيرات رواني مخربي كه استفاده از اين داروهاي توهم زا در بيماران ايجاد مي كرد، مصرف آنها به طور كامل به عنوان بي حس كننده و مادۀ بيهوشي از مصارف پزشكي كنار گذاشته شد. مصرف مواد توهم زا عوارض مختلف و جبران ناپذيري بر جسم و روان افراد ايجاد مي كند. از طرف ديگر قطع مصرف يكباره آنها بدون نظارت متخصصين ترك اعتياد مي‌تواند عوارض به مراتب شديدتري در افراد ايجاد نمايد. به همين دليل توصيه اكيد ما براي ترك انواع مواد توهم زا ، استفاده از خدمات مركز ترك اعتياد اهواز كمپ به عنوان بهترين كمپ ترك اعتياد تهران و ايران مي باشد. در اين مجموعه درماني، شما علاوه بر درمان و قطع وابستگي جسمي، خدمات روانشناختي و تخصصي در اختيارتان قرار مي گيرد تا در دوره هاي درماني به سلامت كامل خود دست يابيد.

طبقه بندي مواد توهم‌زا

به طور كلي مواد توهم زا جزء مواد غير قانوني و اعتياد آور طبقه بندي مي شوند، اما برخي از اين مواد در علوم دامپزشكي مورد استفاده قرار مي گيرند. متاسفانه به دليل تاثيرات رواني و توهم زايي اين دسته از مواد اعتياد آور، همچنان توسط برخي افراد مورد سوءمصرف قرار گرفته و مورد توجه مي باشند.

ترك اعتياد انواع مواد توهم زا نياز به درمان هاي تخصصي و نظارت مشاورين و روانكاوان اعتياد دارد، زيرا مصرف اين دسته از مواد مخدر و توهم زا باعث ايجاد آثار سوء بسياري بر سيستم عصبي و رواني افراد شده و آثار مخربي را بر جاي مي گذارد. متاسفانه گروه سني كه به مصرف اين دسته از مواد اعتياد آور گرايش دارند، رده سني ۱۸ تا ۲۵ سال مي باشد. در نتيجه آثاري كه بر مغز جوانان و نوجوانان ايجاد مي شود، مي تواند آثار سوء بسياري در زندگي افراد ايجاد نمايد. در نتيجه براي درمان و بهبودي از آسيب هاي ايجاد شده، افراد به كمك متخصصين، روند درمان استاندارد و مناسبي را بايد دريافت كنند.

ماده توهم زا چگونه به دست مي آيد؟

موادي كه بر روي ساختار ادراكي سيستم عصبي افراد تاثير مي گذارد و باعث دگرگون سازي و تغيير ساختار تجربه هاي ادراكي مي‌شوند را اصطلاحاً مواد توهم زا يا روانپريشي زا مي نامند. اين مواد عموماً باعث ايجاد تغييراتي در رويه ادراكي دروني و بيروني در افراد مي شوند. با استفاده از اين دسته از مواد اعتياد آور، محرك هاي معمولي و محيطي به شكل رويدادهاي غير واقعي به نظر مي رسند. به طور مثال صداها و رنگ‌ها، شكلهاي شگفت‌انگيزي به خود مي‌گيرند و متفاوت از آنچه كه در حقيقت وجود دارند، به نظر مي رسند.

با مصرف اين گونه مواد توهم زا، ادراكات زماني فرد نيز دچار تغيير مي شود. به طور مثال ممكن است گذشت هر دقيقه برابر با گذشت ساعت‌ها به نظر برسد و شخص دچار توهمات شنيداري و ديداري و حتي لمسي گردد. در شرايطي ممكن است چيزهايي را ببيند، بشنويد و يا بر روي پوست خود احساس كنيد كه وجود واقعي نداشته باشند و تشخيص صحيح از محيط پيرامون و اتفاقات آن نداشته باشيد.

انواع مواد توهم زا كدامند؟

اين دسته از مواد اعتياد آور داراي انواع گوناگوني مي باشند كه البته برخي به صورت گياه بوده و در طبيعت يافت مي شوند. به طور مثال، مسكالين كه نوعي گياه كاكتوس مانند به نام پيوت است و سيلوسايبين جزو مواد توهم زا طبقه‌بندي مي‌شوند. برخي ديگر از توهم زاها به صورت مصنوعي و در آزمايشگاه تهيه و توليد مي شوند كه مهم ترين و شناخته شده ترين آنها LSD و PCP مي باشند.

همان طور كه پيشتر توضيح داده شد، مواد توهم زا داراي انواع متنوعي مي باشند و در دسته هاي طبيعي و مصنوعي طبقه بندي مي شوند. برخي از مهمترين اين مواد عبارتند از  :

  • مسكالين
  • سيلوسيبين
  • ايبوگائين
  • PCP
  • LSD
  • كتامين
  • دكسترومتورفان

قرص هاي رنگي   (LSD)

ماده توهم زاي ال اس دي يكي از انواع مواد توهم زا كلاسيك است كه به شكل مصنوعي و در آزمايشگاه تهيه و توليد مي‌شود. اولين بار در دهه ۳۰ ميلادي توسط يك شيميدان سوئيسي كه براي توليد داروهاي جديد پزشكي فعاليت مي‌كرد، ساخته شد. اين شيميدان مقداري از اين دارو را مصرف كرد و پس از آن دچار توهمات ناشي از آن شد. بعدها در دهه ۶۰ ميلادي جزء مواد غير قانوني طبقه بندي شد و از مصارف پزشكي كنار گذاشته شد.

ال اس دي يك ماده پودر مانند شفاف و سفيد رنگ است كه داراي مزه و بوي خاصي نيست و قابليت حل شدن در آب را نيز دارد. ابتدا اي ماده را به صورت يك پودر كريستالي توليد كردند كه بعدها آن را تحت فشار در قالب هاي كوچك مانند قرص هاي رنگي به بازار عرضه كردند. يكي ديگر از فرمهاي عرضه شده در بازار به شكل ورقه هاي نازك ژلاتين است كه داراي شكل ها و رنگ هاي متنوعي مي باشد.

فن سيكليدين (PCP)

اين ماده در دهه پنجاه ميلادي به عنوان يكي از انواع داروهاي بي حسي مورد استفاده در جراحي ها بود. اما به دليل تاثيرات مخربي كه بر ادراكات افراد مي گذاشت، از رده داروهاي پزشكي خارج شد. مصرف اين داروها در موارد پزشكي باعث مي‌شود تا فرد پس از به هوش آمدند ارتباط خود را با محيط پيرامون از دست بدهد. اين ماده يكي از انواع داروهاي توهم زاست كه باعث تجزيه هوشياري و جدايي از محيط پيرامون مي‌گردد، اما هنوز در زمينه‌هاي دامپزشكي استفاده مي‌شود.

نحوه توليد اين ماده توهم زا كه در آزمايشگاههاي غيرقانوني انجام مي‌پذيرد بسيار ساده و قابل انجام است. از طرف ديگر قيمت ارزان و قابل عرضه اي در بازار دارد. اما چون در آزمايشگاه هاي گوناگون توليد مي‌شود، داراي خلوص و قدرت متفاوتي مي باشد. اين ماده مخدر و توهم زا قابليت ايجاد آسيب‌هاي جدي و حتي مرگ در افراد مصرف كننده را دارد. به طور مثال ۳ درصد مصرف پي سي پي افراد را دچار مرگ مي‌كند. از اين ماده به روش‌هاي گوناگوني استفاده مي شود. به طور مثال به عنوان يك ماده افزودني به حشيش يا سيگارهاي برگ افزوده مي گردد. اين ماده داراي نامهاي متفاوتي مانند گرد فرشته، صلح و غيره مي باشد و در ميان مصرف‌كنندگان رواج دارد.

كتامين  (KETAMIN)

يكي ديگر از انواع مواد توهم زا كتامين مي باشد كه به روش تزريقي نيز مي‌توان از آن استفاده كرد. اين ماده در دهه ۶۰ ميلادي به عنوان يك بي حس كننده اندام در حين جراحي مورد استفاده قرار مي گرفت كه بعدها به شكل غيرقانوني در دسترس مصرف كنندگان قرار گرفت. كتامين به شكل پودر سفيد رنگ و بي بو مي باشد كه مي توان آن را استنشاق كرد و در روش هاي خوراكي مورد استفاده قرار داد.

اين ماده توهم زا را به شكل حل شده در مايع عرضه مي‌كنند و داراي نام هاي متفاوتي مانند ويتامين، ويتامين گربه و غير نيز شناخته مي‌شود. ساختار شيميايي مكانيسم عمل اين ماده بسيار به پي‌سي‌پي و قارچ شباهت دارد، اما شدت تأثيرات آن بر افراد كمتر است. مصرف آن در دوزهاي بالا مي‌تواند باعث گسستگي رواني از واقعيت و يا زدودگي و فراموشي گردد. با مصرف اين ماده توهم زا افراد دچار فراموشي شده و اغلب جزو قربانيان ناخواسته تجاوزات جنسي قرار مي‌گيرند.

دكسترومتورفان

اين ماده يكي ديگر از انواع مواد توهم زا مي باشد كه نوعي شربت ضد سرفه مي‌باشد. از اين شربت براي درمان بيماريها مانند سرماخوردگي و سرفه استفاده مي شود. اين دارو به شكل شربت هاي خوراكي كه از ۳ گرم دكسترومتورفان غني شده‌اند، عرضه مي گردد. معمولا از آن براي درمان سرفه استفاده مي‌شود، اما در دوزهاي بالا اثراتي مشابه PCP و كتامين دارد. دوزهاي كمتر از ۵۰ گرم آن باعث جدايي كامل از واقعيت محيطي نمي شود ولي در دوزهاي بالاتر از ۲۰۰ گرم داراي تاثيرات توهم زايي شبيه به مواد توهم زاي ديگر است. معمولا تاثيرات مصرف اين دارو حدود ۶ ساعت دوام مي آورد و فرد را تحت تاثير قرار مي دهد.

نكته مهم در رابطه با ترك اعتياد مواد توهم زا اين است كه روش ترك و درمان اعتياد به اين گونه مواد علاوه بر درمان هاي جسمي، نيازمند درمان‌هاي روانشناختي و تخصصي مي باشد. در همين رابطه براي ترك اعتياد مواد توهم زا در كمپ ترك اعتياد اهواز كمپ، مي توانيد با نظارت مستقيم متخصصين روانشناس و روان درمانگران اعتياد، روند درمان موفقي را تجربه نماييد.

نحوه مصرف مواد توهم زا چيست؟

روشهاي مصرف انواع مواد توهم زا بر اساس فرم و مواد تشكيل دهندۀ آن ممكن است، متفاوت باشد. به طور مثال، نحوه مصرف ال اس دي بر اساس فرم و شكل آن به صورت خوراكي مصرف مي گردد. فرد مصرف كننده اين ماده را بر روي زبان خود مي‌گذارد و با مكيدن آن، از طريق بزاق دهان حل شده و جذب بدن مي گردد. اين ماده بسيار قوي است و مقادير اندكي از آن مي‌تواند باعث ايجاد توهمات شديد در فرد گردد.

پي سي پي، ابتدا به شكل قرص هاي كوچك به بازار عرضه مي‌شد و مانند LSD به شكل خوراكي مورد استفاده قرار مي گرفت، اما اين ماده به شكل مايع و پودر نيز در دسترس است و در شكل پودر، به صورت استنشاقي از طريق بيني ميتوان آن را  مصرف كرد و يا با نيكوتين يا ماري جوانا مخلوط كرده و دود كنند.

روش مصرف دودي پي سي پي داراي تاثيرات شديد تر و سريع تر مي باشد، اين ماده در حالت طبيعي يك پودر كريستالي سفيد رنگ است كه داراي مزه تلخي مي باشد و قابليت حل شدن در آب يا الكل را نيز دارد. مصرف مقادير جزئي آن مي تواند تاثيرات شديد رواني همراه با توهم را ايجاد نمايد.

تاثيرات مواد توهم زا چه مدت باقي مي ماند؟

نحوه تاثير و مدت زمان هر كدام از انواع مواد توهم زا متفاوت است و بر اساس مواد و ساختار تشكيل دهنده آن متفاوت مي‌باشد. هر كدام از انواع مواد اعتياد آور مي تواند داراي تاثيرات متفاوت و همچنين طول مدت تاثيرات متفاوتي باشد. به طور مثالتاثيرات  LSD حدود ۱۲ ساعت ادامه مي يابد و نسبت به متابوليسم بدن فرد بين ۸ تا ۱۲ ساعت مي تواند متغير باشد.

مسكالين يكي ديگر از انواع مواد توهم زا است كه تا حدود 12 ساعت ماندگاري دارد. سيلوسايبين تا حدود ۶ ساعت مي تواند تاثيرات خود را بر سيستم عصبي فرد تحميل نمايد اما پس از گذشت ۲۴ ساعت به طور كامل از بدن دفع مي‌شوند، اما ممكن است تاثيرات رواني آنها براي مدت‌هاي طولاني حتي تا ماهها پس از آخرين بار مصرف نيز ادامه داشته باشد.

‏تاثيرات PCP  حدود ۶ ساعت مي تواند دوام داشته باشد. مصرف اين ماده گاهي باعث ايجاد اختلالات افسردگي در افراد مي‌شود و فرد را تحريك پذير، بدبين و ستيزه جوي مي كند. آثار اين ماده مي تواند چندين روز به طول انجامد و دوام داشته باشد. از طرف ديگر نيمه عمر اين ماده توهم زا حدود ۲۰ ساعت مي باشد و پس از گذشت يك هفته از مصرف، آثار آن در تست اعتياد قابل تشخيص است.

دليل گرايش افراد به مواد توهم زا چيست؟

مصرف مواد گياهي توهم زا مانند مسكالين و سيلوسايبين از گذشته‌هاي دور توسط افراد و قبايل در مراسم و تشريفات مذهبي يا عرفاني مورد استفاده قرار مي گرفته است. اما بعدها با ساخت و توليد مواد توهم زاي مصنوعي مانند ال اس دي، اين دسته از مواد اعتياد آور گسترش بيشتري پيدا كرد، اما بايد بدانيم كه مواد توهم زا مانند انواع ديگر مواد مخدر مثل كوكائين، شيشه و يا هروئين باعث نشئگي و حس لذت و آرامش نمي شوند. عموما افراد به دليل ويژگي‌هاي شعف آور يا آرامش بخش اين مواد را استفاده نمي‌كنند، بلكه به دليل آثار پيچيده‌اي كه بر ذهن و روان افراد ايجاد مي شود، به مصرف مواد توهم زا مبادرت مي ورزند. به طور مثال برخي مصرف‌كنندگان براي افزايش خلاقيت ممكن است دست به سوء مصرف اين گونه مواد بزنند و برخي ديگر ممكن است به دليل علائم رواني و كاهش اضطراب و افسردگي به مصرف اين دسته از مواد اقدام نمايند.

مهمترين تاثيرات مواد توهم زا

تاثيرات مواد توهم زا و نوع بروز آن در افراد مي‌تواند كاملاً متفاوت باشد. اين دسته از مواد اعتياد آور به سرعت از طريق سيستم گوارش جذب خون شده و تاثيرات خود را بر سيستم عصبي و ذهن افراد ايجاد مي كنند. از طرف ديگر توصيف آثاري كه اين مواد از لحاظ روانشناختي بر افراد ايجاد مي كنند كار دشواري است، زيرا در هر شخص بر اساس افكار، عقايد، باورها و سيستم ذهني فرد ممكن است تاثيرات متفاوتي تجربه شود. در نتيجه مي توان گفت كه براي فردي كه از مواد توهم زا استفاده مي كند، تاثيرات آن قابل پيش‌بيني نيستند.

به طور كلي ممكن است شخص كنترل رفتارهاي خود را به طور كامل از دست بدهد و دچار برخوردهاي پرخاشگرانه، تكانشي و خصمانه شود و در فراموشي كامل دست رفتارهايي بزند كه بعد از هوشياري از انجام آنها پشيمان خواهد شد. به طور مثال تاثيرات ماده ال اس دي مي‌تواند كاملاً غير قابل پيش‌بيني باشد و بسته به شخصيت و خلق و خوي فرد و محيطي كه در آن قرار دارد، اين تاثيرات مي توانند كاملاً متفاوت بروز نمايند. با مصرف آن، فرد ممكن است احساس پرواز را تجربه نمايد و آثار بسيار مخرب و يا خوشايندي را براي او در پي داشته باشد. از طرف ديگر با مصرف اين گونه مواد ممكن است افراد تجارب رواني و روحي لذت بخشي را تجربه نمايند و يا درك و بينش عميقي به آنها دست دهد.

حالت پرواز يا تريپ

از طرف ديگر اين حالت پرواز يا اصطلاحا تريپ، ممكن است باعث ايجاد افكار ترسناك توأم با اضطراب و افسردگي، ترس از ديوانگي و يا مرگ همراه باشد. مصرف كنندگان پي سي پي كه به صورت تدخيني اين ماده را مصرف مي كنند ممكن است احساسات خوشايند و كرختي در دست و پاهاي خود احساس كنند، اما با افزايش مقدار مصرف اين ماده، حالت سرخوشي و هيجان زدگي افزايش پيدا مي‌كند و ممكن است حالت منگي و اغما به فرد دست بدهد.

تاثيرات مصرف مواد توهم زا مي تواند براي ماه ها ادامه پيدا كند. در بسياري از موارد، افرادي كه از پي سي پي استفاده مي كنند نمي توانند حالات خود را در مدت زمان نشئگي به ياد بياورند و خاطره‌اي از آن را ندارند. از سوي ديگر، تركيب مواد توهم زا مانند PCP با مواد مخدر ديگر مانند الكل يا داروهاي آرام بخش مي تواند منجر به اغما و حتي مرگ شود.

نحوه تشخيص مصرف مواد توهم زا چيست؟

همانطور كه توضيح داديم، مصرف مواد توهم زا بر روي سيستم ادراكي افراد تاثير مستقيم مي‌گذارد. در حقيقت مهمترين تاثيراتي كه مصرف اين دسته از مواد اعتياد آور ايجاد مي كند، مربوط به نحوه ادراكات در افراد مي باشد. به طور مثال فرد با مصرف ماده توهم زا دچار تغيير ادراك شده و در نحوه دريافت صدا، بو و مزه دچار مشكل مي شود، از طرف ديگر ممكن است در ادراكات خود عميق شده و با موضوعات متافيزيكي و غير عادي روبرو شود.

در چنين حالتي هيجانات و احساسات ممكن است به صورت غير عادي بروز نمايند و شدت يابند. با مصرف توهم زا احساسات دچار تغييرات ناگهاني مي شوند و فرد را ميان دو احساس متضاد تحت تاثير قرار مي دهند. در حالت نشئگي ماده توهم زا هيجانات بسيار تغيير پذير شده و فرد ممكن است دست به هر كاري بزند. تاثير مواد توهم زا بر روي افراد نسبت به پيشينه هاي ذهني و رواني مي تواند كاملاً متفاوت بروز نمايد. به طور مثال برخي افراد ممكن است بسيار احساساتي شده و دچار همدلي فزاينده گردند، اما برخي ديگر ممكن است حالت تهاجمي و تكانشي پيدا كرده و ارتباط خود را با ديگران قطع كنند.

در بسياري از موارد با مصرف ماده توهم ‌زا، فرد دچار دگرگوني در درك زمان و مكان مي گردد. در اين حالت شخص دچار تصورات ذهني غلط نسبت به اندازه و شكل بدن خود مي گردد. برخي از افراد ممكن است تجربيات گذشته خود حتي زمان تولد را نيز تجربه نمايند. تاثيرات مواد توهم زا مي تواند باعث دگرگون شدن كاركرد مغز شده و فرد احساسات و انديشه هاي غير عادي در مورد واقعيت زندگي و جهان را تجربه نمايد.

اما مصرف مواد توهم زا داراي علائم و نشانه هاي ظاهري و جسمي نيز مي باشد كه برخي از مهمترين آنها عبارتند از  :

  • مردمك‌هاي گشاد شده و چشمان متورم
  • تعريق بيش از حد
  • لرزش
  • خواب‌آلودگي
  • سستي و بي‌حالي
  • افزايش درجه حرارت بدن
  • بالا رفتن ضربان قلب
  • افزايش ريتم تنفس و نفس‌هاي سريع، كوتاه و سطحي
  • اضطراب و ترس از ديوانگي يا مرگ
  • نوسانات خلقي
  • تحريك‌پذيري، رفتارهاي تكانشي و پرخاشگرانه

تاثيرات كوتاه مدت ماده توهم زا

مواد توهم زا باعث ايجاد آثار تخريبي و آسيب هاي جسمي و رواني در افراد مي گردد، اما مهمترين عوارض جسماني مصرف اين دسته از مواد اعتياد آور عبارتند از  :

  • بالا رفتن فشار خون و ضربان قلب
  • سرگيجه
  • از دست دادن اشتها
  • خشكي دهان
  • تعريق
  • تهوع
  • كرختي و بي‌حالي
  • خواب‌آلودگي و لرزش

يكي از مهمترين آثار تخريبي مصرف اين گونه مواد، بر روي هيجانات و احساسات فرد مي باشد. فرد با مصرف اين گونه مواد دچار هيجانات سريع و تشديد شوند شده و ميان ترس و سرخوشي مرتباً حركت مي‌كند. اين تغييرات ممكن است به قدري سريع اتفاق بيافتند كه فرد به صورت همزمان هر دو هيجان متضاد را تجربه نمايد.

اعتياد به اين دسته از مواد مي‌تواند پيامدها و عوارض جبران ناپذير را براي افراد ايجاد مي نمايد. به همين دليل توصيه اكيد ما اين است كه هر چه سريعتر براي متوقف سازي اعتياد خود به مواد توهم زا ، اقدام كرده و در بهترين كمپ ترك اعتياد ايران با مراكز و شعب متعدد در سراسر كشور بستري شده و روند درمان خود را آغاز نماييد.

يكي از رايج ترين عوارض مصرف اين دسته از مواد مخدر و اعتياد آور، بروز واكنش هاي شديد روان پريشي به نام پرواز بد يا بد تريپ مي باشد، كه در آن فرد دچار واكنش هاي شديد وحشت زدگي شده و حمله هاي متعدد وحشت را تجربه مي كند. در اين حالت حس ديوانگي به او دست مي‌دهد در برخي موارد فرد اقدام به خودكشي نيز مي كند.

از طرف ديگر برخي از تاثيرات مواد توهم زا مانند ال اس دي باعث مي شود تا فرد تصور كند قادر به پرواز است و اقدام به پريدن از پنجره يك ساختمان بلند كند. از سوي ديگر مصرف دوز بالاي PCP باعث ايجاد عوارض متعددي مي شود كه مهمترين آنها عبارتند از :

  • افزايش ضربان قلب، تنفس و فشار خون
  • تهوع، تاري ديد
  • سرگيجه
  • از دست رفتن هشياري
  • انقباضات ماهيچه‌اي
  • ناهماهنگي در حركات
  • وضعيت بدني عجيب و نامتناسبي
  • آسيب‌هاي كليوي

اما يكي از مهمترين تاثيرات كشنده مصرف مواد توهم زا ، بروز حملات قلبي و مغزي شديد در نتيجه بالا رفتن فشار خون و درجه حرارت بدن مي باشد. از طرف ديگر مصرف اين مواد باعث بروز تصادفات شديد رانندگي، تصورات كاذب مانند توانايي پرواز، برداشت هاي ناصحيح و قطع ارتباط فرد با واقعيت مي باشد.

تاثيرات بلند مدت توهم زاها

يكي از مهمترين تاثيرات بلند مدت توهم زاها بروز حالت فلش بك ميباشد. در اين حالت فرد تا مدتها پس از مصرف مواد ممكن است حالات تجربه شده در اثر مصرف توهم زاها را مجدداً تجربه نمايد. در حقيقت فلش بك بازگشت ناگهاني و ناپايدار تجربيات ناشي از مصرف مواد توهم زا مي باشد. برخي از مهمترين علائم فلش‌بك عبارت است از  :

  • دگرگوني‌هاي بينايي
  • درك اشتباهي از اشياي پيرامون
  • ديد جرقه‌هاي رنگي
  • اشياي متحرك
  • هاله‌هايي از نور يا تاريكي
  • ريزبيني
  • درشت‌بيني
  • شنيدن صداهاي انسان يا صداهاي ديگر
  • احساس غلط از زمان

اين دوره هاي فلش بك معمولاً از چند ثانيه تا چند دقيقه مي تواند اتفاق بيفتد، اما ممكن است در زمان هاي طولاني تري نيز دوام داشته باشند. در همين رابطه وجود استرس‌ و هيجان، انجام برخي رفتارها و مصرف يك ماده روانگردان ديگر مي‌تواند به وقوع فلش بك كمك نمايد.

در همين رابطه مصرف كنندگان مواد توهم زا دچار افسردگي ها و اضطراب هاي مزمن و آزاردهنده مي شوند. به حدي كه ممكن است نياز به درمان هاي دارويي و كمك هاي روانشناختي پيدا كنند. مصرف مزمن اعتياد به انواع توهم زاها مي تواند در شكل گيري سايكوز و روان پريشي در افراد كمك كند. حالات روانپريشي داراي علائم مختلفي مي باشد كه مهمترين آنها توهم شنوايي و ديداري، باورهاي نادرست و عدم توانايي در درك واقعيت و همچنين مشكل در برقراري ارتباط با اشخاص ديگر مي باشد. در حقيقت به همين دليل به مواد توهم زا ماده روان‌پريشي زا نيز مي گويند.

بسياري از مصرف كنندگان توهم زاها پس از مدتي با از دست دادن حافظه، مشكل در تكلم و تفكر و همچنين اختلالات يادگيري روبرو مي شوند و پس از گذشت ماه‌ها از آخرين بار مصرف نيز اين علائم و اختلالات روانشناختي مي تواند ادامه پيدا مي كنند.

آيا مصرف مواد توهم زا اعتياد آور است؟

مصرف مواد توهم زا مانند ساير مواد اعتياد آور باعث ايجاد پديده تحمل در سيستم عصبي و جسم افراد مي گردد. به طور مثال، پس از چند روز استفاده مداوم LSD و يا ساير مواد توهم‌زا سيستم عصبي فرد دچار تحمل شده و شخص براي تجربه حالات اوليه نشئگي، مجبور است مصرف خود را افزايش دهد.

همانطور كه مي‌دانيم مهمترين تاثير ماده توهم زا بر روي سروتونين موجود در مغز ميباشد و نه دوپامين. به همين دليل فرد پس از مدت كوتاهي دچار حالت تحمل شده، اما اين تحمل و مقاومت عصب شناختي نسبت به ماده توهم زا پس از چند روز از بين ميرود. اگرچه ممكن است وابستگي هاي جسمي و علائم محروميت و ترك فيزيكي در افراد در اثر مصرف ماده توهم‌زا ايجاد نشود، اما مصرف اين گونه مواد باعث ايجاد وابستگي هاي روانشناختي، ذهني و رواني در افراد مي گردد.

در حقيقت اعتياد به مواد توهم زا غالباً جنبه رواني داشته و باعث ايجاد وابستگي هاي شديد رواني گردد. اما پي‌سي‌پي برخلاف ماده توهم زاي ال اس دي بر روي سلولهاي مغزي كه حاوي دوپامين هستند تاثير مي گذارد، در نتيجه احتمال ايجاد وابستگي جسمي علاوه بر وابستگي هاي رواني در افرادي كه از اين ماده استفاده مي‌كنند، نيز وجود دارد.

ميزان ماده مصرفي پي‌سي‌پي و همچنين طول مدت اعتياد و مصرف آن مي‌تواند ميزان وابستگي هاي جسمي و رواني را در افراد تشديد كرده و افزايش دهد. در صورتي كه افراد به صورت يكباره مصرف ماده توهم زاي پي سي پي را قطع نمايند، با حالات، عوارض و علائم ترك اعتياد مانند بي‌حالي، افسردگي و وسوسه شديد مصرف مواجه مي گردند.

از سوي ديگر بايد بدانيم كه مصرف ماده توهم زاي PCP علاوه بر وابستگي هاي جسمي، مي‌تواند باعث اعتياد رواني و وابستگي هاي شديد روان‌شناختي به تاثيرات اين ماده توهم زا گردد. به طوري كه افراد به صورت پيوسته و دائماً رفتارهاي مواد جويانه از خود بروز مي‌دهند و به دنبال تهيه و مصرف اين ماده توهم زا هستند.

 نحوه ترك اعتياد ماده توهم زا چيست؟

روند درمان و ترك اعتياد مواد توهم زا مانند انواع ديگر مواد اعتياد آوري كه باعث ايجاد وابستگي هاي جسمي شديد نمي شوند، داراي مراحل درماني تخصصي روانشناختي ميباشد. به عبارت ديگر، ترك اعتياد مواد توهم زا نياز به رويكردهاي درماني روانشناختي و حمايتي دارد تا فرد بتواند با شركت در جلسات روانكاوي و روان درماني مانند رفتار درماني شناختي يا CBT از عود مجدد اعتياد در زندگي خود جلوگيري به عمل آورد.

به طور كلي درمان افرادي كه به مواد توهم‌زا اعتياد دارند، شامل درمان هاي روانشناسي مي باشد. فرد مي بايست بياموزد تا با عوامل محرك دروني و بيروني برخوردي صحيح داشته تا بتواند به روند درمان و ترك اعتياد خود با موفقيت ادامه دهد. در اين بين استفاده از روش ها، راهكارها و حمايت هاي درماني استاندارد و علمي مي‌تواند به افراد كمك كند تا از عود مجدد مصرف و بروز اعتياد به خوبي جلوگيري كرده و با موفقيت به زندگي پاك و بدون مصرف دست يابند.

در اين بين شايسته است تا افراد براي ترك اعتياد به انواع مواد توهم زا به صورت خودسرانه و بدون نظارت متخصصين ترك اعتياد اقدام نكنند. استفاده از كمك هاي تخصصي و حمايتي متخصصين و تيم درمان اعتياد مي‌تواند به فرد كمك كند تا با عوارض و مشكلات دوران ترك اعتياد روبرو شده و به خوبي به روند درمان خود ادامه دهند.

 اشتباهات رايج در ترك اعتياد

در رابطه با ترك اعتياد انواع مواد توهم زا، برخي افراد ممكن است به صورت خودسرانه و بدون دريافت كمك هاي تخصصي براي ترك اعتياد خود اقدام كنند. در اين بين ممكن است به شكل ناآگاهانه از داروهاي مخدر يا توهم زاي ديگر براي متوقف سازي اعتياد خود استفاده كنند. اما نكته مهم در رابطه با اين موضوع اين است كه افراد نمي توانند به صورت خودسرانه از داروها و مواد اعتيادآور براي جايگزيني اعتياد خود استفاده نمايند. زيرا اين رفتار مي تواند عوارض شديد و جبران ناپذيري را در پي داشته باشد. از طرف ديگر ترك خودسرانه داروهاي مخدر و يا توهم زا نه ‌تنها باعث متوقف سازي اعتياد به يك ماده توهم زاي ديگر نمي شود، بلكه مي تواند آتش يك اعتياد جديد را در زندگي فرد شعله‌ور نمايد.

به همين دليل پيشنهاد اكيد ما در مجموعه درماني كمپ ترك اعتياد اهواز كمپ اين است كه براي ترك اعتياد خود به انواع ماده توهم زا و يا مخدر ديگر از خدمات روانكاوي مركز درمان استفاده كنيد.

توجه كنيد كه براي ترك اعتياد مواد توهم زا نمي توان مواد ديگري مانند ماري جوانا را جايگزين كرد. زيرا اين دسته از مواد روانگردان باعث تشديد اختلالات فكري و رواني در افراد شده و باعث ايجاد عوارض متعدد ديگر در افراد مي گردد. به همين دليل براي ترك اعتياد مواد توهم زا مانند PCP و تركيبات آن و براي مديريت علائم محروميت مانند افسردگي همراه با آن، بايد حتماً از كمك هاي تخصصي استفاده كنيد تا بتوانيد روند موفقيت آميز و بدون بازگشتي را تجربه نماييد.

درباره مركز ترك اعتياد اهواز كمپ

كمپ ترك اعتياد اهواز كمپ با همكاري مراكز درمان اعتياد كه داراي مجوز رسمي از وزارت بهداشت و همچنين سازمان بهزيستي كشور هستند، فعاليت دارد. در اين مراكز كه داراي استانداردهاي درماني هستند و جزء بهترين و مجهزترين مراكز درمان اعتياد كشور مي باشند، افراد مي توانند روند درمان خود را تحت نظارت تيم درمان شامل روانشناسان، روانكاوان و كادر متخصص طي نمايند.

در اين مراكز، فرايند درمان بر اساس قطع مصرف و ترك جسمي مواد اعتياد آور بدون استفاده از دارو هاي اعتيادآور و شيميايي ديگر مانند متادون درماني صورت مي پذيرد. در اين بين، اساس درمان بر پايه حذف كامل ماده اعتياد آور از بدن بيمار، بدون جايگزيني و وابستگي به داروها، مواد شيميايي و اعتيادآور ديگر است. در اين مركز درمان اعتياد، افراد از بدو ورود از كمك ها و حمايت هاي روحي و رواني متخصصين ترك اعتياد بهره مند شده و در صورت لزوم و تمايل فرد مددجو، اين كمك ها مي توانند پس از ترخيص نيز ادامه يافته تا افراد بتوانند به روند درمان خود با موفقيت ادامه دهند.

سوالات متداول

1. مهمترين تاثيرات مواد توهم زا كدامند؟
مصرف مواد توهم زا با ايجاد اختلال در تعاملات بين سلولي در سيستم عصبي مركزي فرد و مختل سازي كاركرد انتقال دهنده هاي عصبي بر روي افراد تأثير مي‌گذارند. در حقيقت مختل سازي كاركرد صحيح سيستم عصبي و پيام‌ رساني اعصاب در مغز افراد، حالاتي در فرد اتفاق مي افتد كه حالت وهم گونه و غير واقعي دارد كه در حقيقت نوعي اختلال ادراكي محسوب مي شود. مصرف مواد توهم زا بر روي سروتونين موجود در مغز اثر گذاشته و باعث بروز اختلال در كنترل رفتار، ادراك، حواس پنجگانه و حتي جنبه‌هاي فيزيكي و رفتاري افراد و كنترل ماهيچه ها نيز مي شود.

2. مهمترين تاثيرات مواد توهم زا بر روي بارداري چيست؟
مصرف ماده توهم زا در دوران بارداري مانند مصرف انواع مواد مخدر يا محرك ديگر مي تواند بر سلامت و رشد جنين تاثيرات مخرب بسياري را تحميل نمايد. در اين بين، يكي از شايع‌ترين اتفاقات در رابطه با مصرف مواد توهم زا در طول دوران بارداري، مرده زايي و سقط جنين مي باشد. برخي از مشكلاتي كه براي نوزادان با مادران معتاد به مواد توهم زا پيش مي آيد شامل ناهنجاري هاي اسكلتي ماهيچه اي و عدم تقارن اندام ها مي باشد.

منبع : مواد توهم زا